Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΚΟΖΙΑΝΗ"


ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αρχές του 2004 μια παρέα φίλων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό σύλλογο με έδρα την πόλη της Κοζάνης, τον οποίο και ονόμασαν Πολιτιστικό και Λαογραφικό σύλλογο «Η Κόζιανη».Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και συνέχιση της παράδοσης και του πολιτισμού της πόλης της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα..
Αμέσως δημιουργήθηκε ένα τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών έχοντας σαν σκοπό την συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις.
Η πρώτη δραστηριότητα του συλλόγου ήταν η φιλοξενία του χορευτικού συγκροτήματος «Αμαλία», Ελλήνων ομογενών από το Haagen της Δυτικής Γερμανίας με τον οποίο και δόθηκαν από κοινού παραστάσεις σε διάφορες πόλεις του νομού Κοζάνης. Επίσης ο σύλλογος συμμετείχε στις εκδηλώσεις της αποκριάς του 2005 του Δήμου Κοζάνης. και φιλοξενήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ερμή» της Κατερίνης όπου και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς για το κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2005 ο σύλλογος απέκτησε νομική υπόσταση και άρχισε να δραστηριοποιείται πιο ενεργά. Αυτή τη στιγμή διαθέτει τρία χορευτικά τμήματα, ένα ενηλίκων με 80 μέλη, ένα παιδικό και ένα εφηβικό και σκοπό έχει τη δημιουργία και άλλων τμημάτων που θα ασχολούνται και με άλλα κομμάτια του πολιτισμού. Πρέπει να αναφερθεί ότι από τον Σεπτέμβριο 2006 λειτουργούν άλλα δύο τμήματα, ένα χορωδίας και ένα εκμάθησης βυζαντινής μουσικής και από το 2007 τμήμα θεάτρου..
Η ιματιοθήκη των χορευτικών ομάδων περιλαμβάνει στολές για τα παιδικά και εφηβικά τμήματα. Το τμήμα παραστάσεων παρουσιάζεται με στολές τοπικές Κοζάνης και φορεσιές Ρουμλούκι (Γυναικών) και Επισκοπής Νάουσας (Ανδρών).
Το τμήμα αυτό μπορεί να παρουσιάσει χορούς από την Κοζάνη και ευρύτερη περιοχή καθώς και χορούς από την ΚεντρικοΔυτική Μακεδονία. Επίσης μπορούμε να παρουσιάσουμε το δρώμενο των φανών όπως λαμβάνει χώρα στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς.
Το 2006 ο σύλλογός μας πήρε μέρος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των δήμων Κοζάνης και Νάουσας, ενώ την Καθαρή Δευτέρα προσέφερε την παραδοσιακή φασολάδα και διάφορα νηστίσιμα εδέσματα για το κοινό της πόλης μας στο εξωκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους Κοζάνης. Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις στην Ανθοκομική Έκθεση Κοζάνης,στο δήμο Ελλησπόντου Κοζάνης, στο Άργος Καστοριάς και στην Γαλάτεια Πτολεμαϊδας. Από εκείνο το σημείο και μετά ο σύλλογός μας δίνει συνεχώς παραστάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, με κυριότερη εκείνη στο Κατράκειο στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της UNESCO καθώς επίσης σε Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Αλεξανδρούπολη, και αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη τόσο στην Κοζάνη, όσο και στη Δυτική Μακεδονία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ