Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Tην Κυριακή 12 Μαΐου, στο εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοζάνη, o Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Η Κόζιανη» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η παγκόσμια ημέρα χορού είναι αφιερωμένη στο χορό, στην παγκόσμια γλώσσα που ο καθένας μας μπορεί να μιλήσει, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, κοινωνική τάξη, φύλο ή θρησκεία. Είναι η γλώσσα των προγόνων μας, αλλά και των παιδιών μας, είναι η γλώσσα του σώματος αλλά και της ψυχής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο  που κύριο στόχο έχουν να τραβήξουν την προσοχή του ευρέως κοινού προς την τέχνη του χορού. Δίνεται έμφαση στην προσέλκυση ενός “νέου” κοινού, δηλαδή ατόμων που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με χορό κατά τη διάρκεια του έτους. Για αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κυρίως σε πλατείες ή πάρκα για να γίνονται εύκολα αντιληπτές από το ευρύ κοινό.
 Στην πόλη της Κοζάνης θεσμοθετήθηκε και εορτάζεται τα τελευταία 7 χρόνια και κάθε χρόνο η Παγκόσμια ημέρα χορού από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Η Κόζιανη» και είναι μια μέρα αφιερωμένη στα μικρά παιδιά χορευτές, τους «συνεχιστές παράδοσης».
 Ο εορτασμός λοιπόν της ημέρας αυτής προγραμματίστηκε να γίνει την Κυριακή 12 Μαΐου το πρωί στο εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στην Κοζάνη.
Την ημέρα εκείνη θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια θα χορέψουν τα παιδιά των τριών παιδικών τμημάτων του συλλόγου και στο τέλος θα ακολουθήσει γλέντι για όλους τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ