Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΖΙΑΝΗ» ΘΑ ΧΟΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣΟ Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογός Κοζάνης «Η Κόζιανη», μαζί με το αδελφό Σωματείο του Προοδευτικού Μηλέας Κοζάνης, θα χορέψουν το προσεχές Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 το βράδυ στην Βερδικούσια Λάριασας, σε φεστιβάλ παραδοσιακού χορού, που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού.
Οι δύο σύλλογοι αποτελούμενοι από 20μελή ομάδα χορευτών ο καθένας θα χορέψουν χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η βερδικούσια είναι ένα ορεινό χωριό, με 3000 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2000), κτισμένο στην ανατολική πλευρά των Χασίων. Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και 35 χιλιόμετρα από την επαρχία Ελασσόνα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, το κλίμα της είναι υγιεινό και ξηρό, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι είναι το δεύτερο χωριό στην Ελλάδα του οποίου το υψόμετρο και το κλίμα βοηθούν στη θεραπεία ασθενειών (πνευμονικές παθήσεις, ιγμορίτιδα). Αυτό το όμορφο χωριό περιβάλλεται από δάσος οξιάς και έχει πολλές φυσικές ομορφιές, καθιστώντας το ελκυστικό για τον επισκέπτη. Θεωρείται ένας πολύ ζωντανός τόπος σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας.
Στο χωριό λειτουργούν ένα δημοτικό σχολείο, διθέσιο νηπιαγωγείο, γυμνάσιο, λύκειο, αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, ΚΕΠ, ταχυδρομείο, δύο σύλλογοι, δύο αρτοποιεία και πολλά άλλα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
 Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία, ενώ ακολουθούν κάποιοι οικοδόμοι, ξυλοκόποι, ελαιοχρωματιστές και ορισμένοι καταστηματάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ